Harald Hamprecht powołany na stanowisko wiceprezesa ds. komunikacji w firmie Opel

download-pdf
download-image
download-all
Fri, 23/11/2018 - 14:00

• Johan Willems odchodzi na emeryturę po 36 latach pracy w branży motoryzacyjnej
  • Michael Göntgens zastąpi Haralda Hamprechta i pokieruje działem komunikacji wewnętrznej i korporacyjnej

Rüsselsheim. Zmiany w zespole ds. komunikacji w firmie Opel: Harald Hamprecht (44 lata) otrzymał nominację na stanowisko wiceprezesa ds. komunikacji i członka zarządu Opel Automobile GmbH z dniem 1 stycznia 2019 r. Będzie on odpowiadał za całość komunikacji zewnętrznej i wewnętrznej dotyczącej marek Opel i Vauxhall oraz zastąpi Johana Willemsa (58 l.), który odchodzi na emeryturę po 36 latach pracy w branży motoryzacyjnej. Michael Göntgens (37 l.) zastępuje Haralda Hamprechta na stanowisku dyrektora ds. komunikacji wewnętrznej i korporacyjnej.

„Johan Willems znakomicie wykonywał swoją pracę. Zasługuje na wielkie podziękowania. Zaprosiłem go do współpracy, kiedy obejmowałem stanowisko dyrektora generalnego w firmie Opel, a on doskonale wywiązywał się ze swoich obowiązków. W imieniu całego zarządu życzę mu wszystkiego najlepszego” — powiedział Michael Lohscheller, dyrektor generalny firmy Opel. „Bardzo się cieszę, że będę mógł teraz jeszcze ściślej współpracować z Haraldem Hamprechtem niż miało to miejsce przez ostatnie sześć lat”.

„Czuję się zawodowo spełniony” — powiedział Johan Willems. „Jestem wdzięczny, że mogłem pracować jako dziennikarz, a następnie w działach komunikacji na wszystkich kontynentach oraz spotkać inspirujących ludzi wśród swoich kolegów i przełożonych. Mój zespół zasługuje na najwyższą pochwałę. Teraz będę mógł poświęcić więcej czasu sobie oraz rodzinie. Przymierzam się też do pewnych prywatnych przedsięwzięć”.

Johan Willems rozpoczął karierę w branży motoryzacyjnej jako dziennikarz belgijskiej gazety, z którą współpracował przez dziesięć lat. W 1992 r., na kolejne 26 lat, związał się z firmami GM i Opel, podejmując pracę dziale PR belgijskiego oddziału Opla w Antwerpii. Później pracował także w firmie Opel w Niemczech, a następnie w GM Europe w Zurychu, gdzie kierował komunikacją dotyczącą produktów i marek Opel/Vauxhall, zaś od lutego 2005 r. do listopada 2007 r. był zatrudniony w GM Europe w Rüsselsheim. Kolejnym etapem w karierze Johana Willemsa był awans do centrali grupy w Detroit, gdzie jako dyrektor ds. komunikacji odpowiadał za globalną komunikację dotyczącą ochrony środowiska i przyszłych zespołów napędowych. Potem przeniósł się do GM International Operations z siedzibą w Szanghaju w Chinach, gdzie był wiceprezesem ds. komunikacji. Analogiczne stanowisko w firmie Opel w Rüsselsheim objął w lutym 2012 r.

Harald Hamprecht przed podjęciem pracy w firmie Opel w maju 2012 r. przez 11 lat był dziennikarzem — ostatnio redaktorem naczelnym branżowego czasopisma Automotive News Europe, starszym reporterem w auto motor und sport, a także sekretarzem redakcji czterech internetowych portali motoryzacyjnych należących do Motor Presse Stuttgart. Po ukończeniu studiów na wydziale zarządzania przedsiębiorstwem pracował jako reporter branżowego czasopisma Automobilwoche oraz był redaktorem czasopisma dla inwestorów TeleBörse wydawanego przez Handelsblatt. Hamprecht rozpoczął karierę w branży motoryzacyjnej we wrześniu 1993 r. od stażu jako pracownik biurowy w firmie Opel.

Michael Göntgens odpowiada za komunikację korporacyjną w firmie Opel od października 2016 r. Specjalista w branży lotniczej, absolwent wydziału zarządzania przedsiębiorstwem z tytułem magistra w dziedzinie komunikacji korporacyjnej, zajmował wcześniej (od 2004 r.) różne stanowiska w Lufthansa Group — ostatnio przez dwa lata był dyrektorem ds. komunikacji w Lufthansa Cargo. Był także rzecznikiem prasowym ds. finansowych i ekonomicznych Lufthansa AG, a w latach 2010–2014 kierował zespołem ds. komunikacji prasowej i wewnętrznej w Lufthansa Cargo.

Scroll